Ga naar de inhoud

Scholingsaanbod

Cursus STEAM-specialist

Start: 8 maart 15:00 uur
Duur: 6 bijeenkomsten van 2,5 uur
Locatie: Makerspace Assen

In deze cursus leer je hoe het STEAM-leerproces kunt vormgeven en begeleiden, en maak je kennis met verschillende materialen uit de Makerspace die het leerproces ondersteunen. Het is een cursus waarin theorie continu wordt afgewisseld met hands-on activiteiten waarbij je zelf ervaart hoe leuk en uitdagend STEAM kan zijn! Daarnaast is er aandacht voor hoe je deze manier van werken kunt integreren op je eigen kindcentrum.

CKC-carrousel STEAM

Datum: 1 & 3 november, 21 & 23 maart
Duur: workshops van 1,5 uur
Locaties: CKC De Borgh (november) / Het Octaaf (maart)

Tijdens de CKC-carrousels gaan we dieper in op de verschillende materialen en thema’s die te maken hebben met STEAM. Voor schooljaar 2022-2023 staan de volgende onderwerpen op het programma:

  • 1 november: Rijdende Robots
  • 3 november: Programmeren in Scratch
  • 21 maart: Leren met LEGO
  • 23 maart: Ontwerpend leren vanuit prentenboeken

Visiespel Digitale Geletterdheid

Willen jullie op het kindcentrum aan de slag met digitale geletterdheid? Dan is het visiespel Digitale Geletterdheid van SLO een goed startpunt. Aan de hand van stellingen bepalen jullie als team wat jullie verstaan onder goed onderwijs in digitale geletterdheid voor jullie doelgroep. Het spel wordt begeleid door het STEAM-team van CKC Drenthe.

Het visiespel kan gespeeld worden met maximaal 20 personen. Bestaat jullie team uit meer personen? Dan spelen we het spel graag met een gemêleerde afvaardiging van het team.

Teamtraining STEAM

Datum en locatie in overleg
Duur: 2,5 uur

Hoe kunnen we kinderen op een betekenisvolle manier voorbereiden op een wereld waarin wetenschap en technologie steeds belangrijker worden? Welke rol kan onderzoekend en ontwerpend leren hierin spelen? En welke mogelijkheden biedt de Makerspace hiervoor?

Deze teamtraining biedt een eerste kennismaking met het leerproces en de materialen van STEAM. Je ontdekt dat STEAM meer is dan robots en proefjes, maar juist draait om een betekenisvolle integratie van vakken. Tijdens deze training word je uitgedaagd om samen met andere deelnemers creatieve oplossingen te bedenken, te maken en te delen voor realistische problemen. Op deze manier ervaar je de voordelen van STEAM voor jouw groep.